Osiguranje od autoodgovornosti - prijava štete

Osiguranik zahtjev za naknadu štete podnosi osiguravajućem društvu kod kojega je osigurana osoba odgovorna za nezgodu. Prijava štete po osnovu osiguranja od automobilske odgovornosti može se izvršiti u svakoj poslovnici Izvor osiguranja i to osobnim dolaskom u ured ili pak dostavljanjem ispunjenog obrasca putem faksa, pošte ili slanjem prijave na stete@izvorosiguranje.hr.

Uz poseban obrazac za prijavu štete svakako priložite i sljedeću dokumentaciju:

  • obostranu presliku prometne dozvole,
  • obostranu presliku vozačke dozvole,
  • Europsko izvješće o nezgodi,
  • policijski zapisnik,
  • zapisnik o alkotestiranju,
  • broj tekućeg/žiro računa vlasnika vozila,
  • medicinsku dokumentaciju,
  • prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka itd.

Preuzmite Obrazac za prijavu štete - automobilska odgovornost.

Što nakon nezgode s manjom materijalnom štetom?

Nakon uklanjanja vozila s kolnika sudionici nezgode trebaju ispuniti i potpisati Europsko izvješće o nezgodi ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.
U slučaju prometne nezgode za koju nije bilo uredovanja policije, predlažemo da na prijavu i procjenu štete dođete zajedno s našim osiguranikom kako bi vozila odmah fotografirali u sudarnom položaju, te prikupili izjave oba sudionika, a sve u svrhu brže obrade Vašeg zahtjeva. Također, ukoliko ste u mogućnosti, savjetujemo da odmah nakon prometne nezgode mobilnim telefonom napravite nekoliko fotografija iz kojih će se vidjeti sudarni položaj vozila, registracije vozila i mjesto nezgode.

Europsko izvješće je službeni dokument za utvrđivanje činjeničnog stanja

Izvješće o prometnoj nezgodi koristi za utvrđivanja činjeničnog stanja i ne znači da je među vozačima postignuto suglasje glede krivnje za prometnu nezgodu, niti se potpisom priznaje krivnja. Opisi tijeka nesreće koji se ne podudaraju mogu također biti zapisani, po potrebi na dodatnom papiru.

Kada je preporučljivo o nezgodi obavijestiti policiju?

Ukoliko vam drugi sudionik prometne nesreće odbije dati osobne podatke, odnosno podatke o vozilu ili napusti mjesto prometne nesreće, u slučaju oprečnih mišljenja glede krivnje, u slučaju sudara s neregistriranim vozilom, s vozilom inozemne registracije, u slučaju alkoholiziranosti vozača, vožnje bez vozačke dozvole i slično - preporučujemo vam da o prometnoj nesreći obavijestite policiju koja će izaći na mjesto prometne nesreće.

U nesreći je netko izgubio život ili je ozlijeđen, ili je nastala veća materijalna šteta

Potrebno je pozvati liječnika, ostati na mjestu prometne nesreće, s tim što se možete privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama ili ako vam je samom potrebna liječnička pomoć. Poduzmite sve potrebne mjere kako bi se otklonile nove opasnosti te omogućio normalan tijek prometa. Pobrinite se da se ne mijenja stanje na mjestu nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi. Upalite sve pokazivače smjera te postavite sigurnosni trokut (najmanje 50m od mjesta prometne nesreće). O prometnoj nesreći obavijestite najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju.U slučaju sudara s vozilom inozemne registracijske oznake prema Zakonu o osiguranju oštećena osoba svoj odštetni zahtjev podnosi Hrvatskom uredu za osiguranje, na adresi Martićeva 73, 10 000 Zagreb. U slučaju sudara s vozilom HV Vaš odštetni zahtjev podnosite na adresu:

MINISTARSTVO OBRANE RH
Služba za prijem i potporu p.p. 252 10002 Zagreb
T. 01/ 66 31 906
F. 01/ 66 31 908

U slučaju da je uslijed sudara s neosiguranim motornim vozilom ili nepoznatim motornim vozilom nastupila neimovinska šteta (u slučaju nepoznatog motornog vozila nadoknađuje se samo šteta zbog smrti, tjelesne ozljede ili oštećenja zdravlja), svoj odštetni zahtjev možete podnijeti Hrvatskom uredu za osiguranje ili nama, a mi ćemo ga proslijediti na rješavanje Hrvatskom uredu za osiguranje.

vrh stranice